Halkidiki poolsaar - hea teada

Rahvusköök:
“Tzatziki” – salatikaste maitsestamata jogurtist, küüslaugust ja kurgist
“Melidzanosalata” – baklažaanisalat
“Gemista” – riisi või lihaga täidetud tomatid või paprikad
“Dolmade” – dolmad ehk riisi- ja hakklihatäidisega viinapuuleherullid
“Pasticijo” – pastavorm
 Kreeka kohv „ellinikos kafes“- väikses tassis serveeritav kange must kohv
“Frapes” – frappe, külm lahustuv kohvijook, mida serveeritakse vastavalt maitse-eelistustele nii piima kui piimata ja suhkru või suhkruta.
     
Majutusinfo:
Kui varem tähistati hotelle valdavalt tähtedega De Lux, A, B, C, D või E, siis nüüdseks on paljudes hotellides kasutusel tärnisüsteem. Hotellide kategooriad sõltuvad nende asukohast, pakutavate teenuste hulgast (mitte tingimata kvaliteedist), teenuste tasemest ning ruumide suurusest ja sisustusest. Samas erinevad ühe kategooria hotellid oma valmimisaja, kaasaegsuse, sisustuse ning pakutavate teenuste hulga ja kvaliteedi poolest. Kreekas on arvukalt suvilatüüpi hotelle. Paljude hotellitubade iseärasuseks (nii kõrgema kui madalama kategooria hotellides ning eriti Kreetal) on asjaolu, et sageli on mööbel (voodid, lauad, kummutid jm) kinnitatud põranda külge ja seega mittenihutatavad. Nagu Kreeta majapidamistele kombeks, on taolised mööbliesemed tihtipeale valmistatud kivist või erinevate metallide sulamist. Enamike hotellide teenindajaskond on üsna passiivne – külastaja ei tunneta üleliigset tähelepanu ega liigset viisakust. Austatakse klientide privaatsust ega piirata nende tegevust reeglitega.
     
Tööaeg: Väikestel erapoodidel ei ole kindlaid lahtiolekuaegasid, kuid nad on üldjuhul avatud kell 10.00–22.00 (või kuni tänavatel on piisavalt kliente). Suured poed on avatud kella 21.00ni. Lõunat (siesta) peetakse ajavahemikul 14.00 või 15.00 kuni 17.00–18.00. Pangad on avatud esmaspäevast reedeni kell 08.00–14.00. Turismihooajal on enamik pankasid avatud ka pärastlõunasel ajal.

Jootraha: Tavapäraselt jäetakse toitlustusasutustes jootrahaks 10% arve summast. Peenraha tuleks varuda ka toateenijate tarbeks.

Transport: Kogu Kreeka on kaetud väga hea teede- ning toimiva ühistranspordivõrgustikuga. Linnaliinibusside pileteid saab osta bussipeatustes või –jaamades asuvatest kioskitest. Kaugliinibusside pileteid saab osta juhilt (kindlasti varuge kaasa piisavalt peenraha). Samuti on linnades võimalik liigelda taksodega, mis on enamasti varustatud ka taksomeetriga. Taksokilomeetri hind sõltub kellaajast ja nädalapäevast, kuid keskmine taksokilomeetri hind on üks euro.

Piirangud: Imporditava kauba suhtes kehtivad Euroopa Liidu piirangud. Rangelt on keelatud strateegiliste objektide, metroojaamade, meresadamate ja lennujaamade filmimine ning pildistamine. Mõnedes muuseumides ja kirikutes võib piltide tegemine olla lubatud vaid eriloa alusel.
 

Kingituseks: Oliiviõli ja vürtsid, “diktamus” (kreeta pune) – usutavasti ravim kõikide haiguste vastu.